İslam’da Reform Mevzusu

Selamlar.

Bugün gec vakitlerde Dinde Reform olmalı veya olmamalı hususunda Edip Yüksel’in youtube kanalında bir canli yayına denk geldim. Gerek konunun çok su kaldırması gerekse katılımcıların çokluğu sebebiyle pek de verimli geçmese de işin arka planında entelektüel açlığın ve konuşma ihtiyacının hat safhaya çıktığıni sezinledim.

Reform kelimesi, ilk etapta hristiyanlıkla birlikte cağırışım yapsa da zihinsel algı reformunu ben de önemsiyorum. Değerli katılimcıların kendi fikirlerinin girizgâhını anca yapabilmelerine rağmen görünen o ki 1400 küsur senedir içine düştüğümüz kavramsal ve litaratürsel tartışmalar hâlâ sıcaklığını koruyor. Konuşmaları dinledikten sonra ümitvar olduğumu söylemek isterim. Konuşmadan sonra aklımda yer edinen bazı sorular da oldu.

Islam tarihinden bu yana one sürulen fikri unsurlar ve bu fikirlerin kurucuları olarak atfedilen isimleri ele aldığımızda söyleyecek seylerimiz var mı? Her şeyi onlar söyledi zaten deyip kenara çekilmeli mi? (Bence çekilmemeli.)

Reform yapmalı mı? Yapılmalı ise peki biz işin neresinden bakmalıyız?

Din olarak Islam adına, ortak payda ve çoğunluğu kapsayan bir çatı oluşturabilir miyiz?

Ortak payda oluşturulması düşunülür ise önumüze bir sorun daha çıkiyor. Kutsal kavramımızın asgarisi ne ola? Yani binamızın temelini oluşturacak asgari müşterek nedir?

Hiç şüphesiz sorular uzar da uzar. Deizm, ateizm ve diğer dinlere karşı Islam’ın kelamî duruşu ve tutarlılığı; tarikatlar ve tasavvuf; mezhepler ve kendini Islam dininine mensup sayan diğer fırkalar; tarihsellik ve evrensellik mevzusu; alimlerin görüşleri ve onların eserlerine sonu gelmeyen şerhleri; içtimaiyat, bilim ve felsefeye bakış; tefsir, sünnet gibi ana konuları da irdelemek gerekiyor.

Umarım bu paneller hayırlara vesile olur ve Islam dünyasının kudretine, fikri, ilmi ve ahlaki yönden katkı sağlar. Her ne kadar tefrikaya düşmemek için bazen susulsa da ilmi camianın dert edindiği ortak müşkillerin olduğunu görmek yalnız olmadığımı gösterdi. Konuyu gelenek ve modernizm çarpışmasıymış gibi görmediğimiz sürece güzel bir çeşitlilikle tamamlamak gerek tabi ki. Bu sebeple derdimiz ortak olduğu sürece yeni yollar açabilecegimize, Allah’ın kitabını ve Resulü Hz. Muhammed (s.a.v)’in yaşayışını daha derinden anlayabileceğimize inancım arttı.

https://youtu.be/GIVXxffFBYc Bahsi geçen programa linkten ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s