Kitaplarım geldi. geldi. Hemen kutuyu açıp ellerimi dolaştırıyorum. Üzerlerine kokumu sindirip sahipleniyorum onları kedi misali. İçgüdüsel olarak cekildiğim birtanesini çekip alıyorum: “Gölgene sahip çık.” Aklıma ilk gelen düşünce tabiki gölgeme sahip çıkmalı onu kontrol etmeliyim oluyor. Neden sonra uyanıyorum, bence yazar bunu söylemek istemiyor. Gölgemizle bütünleşmekten bahsediyor olabilir. Öyle ya gölge bir anima gibi. Hem hayvanım hem de canlılığımın kaynağı…
Neyse kitabı okumayı bitirdim. Eser üç temel bölümden oluşuyor:Gölge, Gölge olarak aşk,Mandorla(Mandala)
Yazar ilk kısımda gölgenin tarifini yaparken dinamiklerini açıklıyor.(Gölge benliğimizin göremediğimiz ya da bilemediğimiz kısmıdır. Reddettigimiz ve kabul edilemez bulduğumuz özellikler çekip gitmez,yalnizca kişiligimizin karanlık köşelerinde birikir. Uzunca bir süre gizli kaldiklarında kendilerine özgü , gölge yaşam dedigimiz bir yaşam sürmeye başlarlar. Gölge, bilince uygun sekilde girmemiş olandır. Varlığimızın hor gorülen kısmıdır. Çoğu zaman egomuzunki kadar büyük bir enerji potansiyeline sahiptir. )
Olerleyen kisımlarda gölgeyi diğerlerine yansıtmanin bireysel-toplumsal hayatta huzursuzluk, çatışma ve savaşlara yol açtigını belirtiyor. Bundan kacınmak içinse gölgenin özümsenmesi gerektigini söylüyor ki bunu da çelişki deģil paradoks olarak belirtmiş.
Ikinci kisimda aşkı kişinin karsısındakine tanrıyı yansitması olarak gorüyor ki batıda12. Yüzyilı işaret ederken doguda murşit ve mürit arasindaki bir ilişki türunü hatırlatıyor. Kitabin genelinde kullandiğı yunan mitolojisi ve hristiyan inancına ait sembolizmaları kisisel-toplumsal kültür mirasımdan dolayı tam olarak içsellestiremedigimi itiraf etmeliyim.
Sat,chit,ananda gibi yoga terminolojisine has deyimleri,budizm ve taoizm motiflerini de kullanmiş ancak bu konudaki hissiyatim da yazarın bu terimleri derinlemesine deneyimlemeyip daha çok ussal bir düzlemde kullanmiş oldugu.
Son kısım aslinda benim için bir aydınlanma oldu. Şiir öykü ve müziğin bir tür mandala olup kişinin butünleşmesi için araç olduğu belirtiliyor. Son zamanlarda çekimine kapildiğım bir yol bu. Yazıyor,söylüyor,dinliyorum. Sanırım biraz dinlenmenin de vakti geldi.
Peki şimdi hangi kitabı okumalıyım ? (Hikaye kısmına anket olarak ekliyorum. Hangisini neden okurdunuz sorusunu yanıtlayıp gönderek bana yardımcı olursanız müteşekkir olurum.)